Nisselandskab
Når der skal pyntes op til jul, er det enormt hyggeligt med et nisselandskab i vindueskarmen, på reolen, kommoden eller måske endda i den ene ende af spisebordet. For mange er et nisselandskab også en del af familietraditionen. Her har de små landskaber med nisser pyntet i hjemmet i årtier og er dermed fast inventar i en jul, som vi kender den fra barndommen.
Det betyder også, at mange nisselandskaber består af en blanding af elskede arvestykker og nye ting – for eksempel med lys, musik eller figurer der bevæger sig. Nogle kombinerer også deres julelandskab med grankogler, grene og andre ting de finder i naturen. Sneet udgøres måske af vat eller velour og nisselandskabets skøjtesø af et spejl.
Du kan dog også købe færdigt tilbehør til dit nisselandskab, som ser mere gennemført ud. Det er blandt andet det, du kan finde her på siden, hvor vi præsenterer dig for alt små nisser, grankogler og kunstig sne til grantræer, snemænd, julebukke og andre julefigurer.
Du kan også finde færdige julebyer eller et julelandskab med lys, som er klar til at stille frem i dit hjem med det samme.
Se udvalget af nisselandskab her!
Synes du også at et nisselandskab er hyggeligt? Så find inspiration til både tilbehør og et færdigt julelandskab med lys herunder.
Sådan opbygger du et flot nisselandskab
Hvis du er nybegynder indenfor nisselandskab, får du her en tjekliste over klassisk inventar i et nisselandskab.
- Sne. Enten i form af pladevat eller kunstigt sne til formålet. Sidstnævnte har det dog med at flyve rundt i træk eller hvis børnene kommer for tæt på med deres små næser. En kombination giver derfor det bedste resultat: Rul pladevattet ud, spray med en limspray og drys derefter kunstig sne udover. Det giver et flot og mere naturtro resultat end pladevattet i sig selv.
- Nisser, rensdyr eller andre figurer. De fleste bruger nisser til deres nisselandskab, men du kan også lave et julelandskab med mennesker, dyr og snemænd. Du kan samtidig kombinere tingene alt efter, hvad du foretrækker.
- En kirke. I en klassisk dansk jul spiller landsbykirken for mange en vigtig rolle i juledagene. Derfor er en kirke også et populært valg, når skal købes ting til nisselandskabet.
- En skøjtesø. I gamle dage, hvor julen var lig med sne og frost, var skøjteløb og leg på isen en del af julen. Det er derfor nostalgisk at lade dit nisselandskab indeholde en skøjtesø. Den kan du enten lave med et stykke spejlglas eller almindeligt glas med et stykke sølvpapir under.
- Grantræer. Ingen jul uden grantræer – og det samme gælder et julelandskab.
- Lyskæde. Et nisselandskab lyser flot op i de fleste hjem i mørket. Skal dit også det, kan du lade det omkranse af en lyskæde i enten hvidt lys eller flere forskellige farver.
Andre ting til et nisselandskab kan være juletog, karusseller, julemarkedsboder, kaner, biler, kælkebakke eller en mølle. Udvalget er stort og det samme er charmen.
Julelandskab med lys
I det hele taget er lys en vigtig del af at flot nisselandskab og har altid været det. Tidligere brugte man stearinlys – hvilket har resulteret i mange mindre brande i de små hjem, når der gået ild i vattet!
I dag har vi heldigvis andre muligheder så som lyskæder og LED lys som kører på batteri. Du kan finde et stort og billigt udvalg her. Med batterilys er der ingen brandfare og glemmer du at slukke lysene, sker der ingenting. Mange lyskæder og LED stearinlys har desuden indbygget timer, så de automatisk tænder når mørket falder på og selv slukker, når aftenen er gået. Nogle varianter fås også med fjernbetjening, så du kan styre belysningen i dit nisselandskab fra sofaen.
Vil du have en version, der lyser ekstra op, kan du vælge et færdiglavet julelandskab med lys, hvor der er indbygget lys i huse, nissehuer og juletog. For eksempel i denne webshop.
Tips til dit nisselandskab
- Find inspiration til dit nisselandskab online. Der er masser af kreative julesjæle, der gerne deler ud af deres ideer. For eksempel på Pinterest eller på Instagram under hashtagget #nisselandskab eller #julelandskab
- Lav et gennemført julelandskab. Der findes flere forskellige mærker indenfor julepynt, hvor figurerne har samme udtryk. For eksempel Etly Klarborg, der både har nisser, snemænd og tilbehør til et nisselandskab.
- Omdan børnenes legetøjsbondegård. En klassisk legetøjsbondegård kan nemt laves til et nisselandskab, hvis du beklæder taget og gårdspladsen med vat eller kunstig sne og lader nisser, snemænd og juletræer rykke ind. Pynt også gerne med lyskæder og halm inde i bondegårdens længer for ekstra hygge.
- Pynt med mos. Hvis du gerne vil have julelandskab, der er mere tro mod den danske december, kan du i stedet for vat bruge mos. Enten fra skoven, supermarkedet eller fra blomsterbutikken. Julelandskab af mos kan pyntes på samme måde som et nisselandskab: Med nisser, lyskæder, huse og skovens dyr.
- Ting til nisselandskab i julegave. Er du særligt vild med julelandskaber, kan du gøre det til en tradition at ønske dig nyt inventar hvert år til jul. På en måde bliver dit nisselandskab hele tiden fornyet, du starter en tradition og får et nyt minde for hvert jul. Du kan eventuelt skrive i bunden af din nye nisselandskabsting, hvem der har givet dig den – og hvilket år.