Julemarkeder – gør juleindkøbene til en fornøjelse!

Der er noget magisk ved duften af gløgg og æbleskiver og synet af romantiske, små boder med juleartikler, godterier og gaveidéer. De danske julemarkeder dukker stille og roligt op, når december først står for døren, og unge såvel som gamle tryllebindes af den julede stemning. Du kan finde julemarkeder landet over, men ikke ét julemarked er magen til et andet. Læs med her, så guider vi dig igennem Danmarks og Europas mange julemarkeder.

Når kalenderlyset først tændes, kan du finde julemarkeder i hele landet – og det med god grund. For findes der en bedre måde at komme i julestemning på? Lad tænderne løbe i vand til duften af brændte mandler, gløgg og julegodter på de danske strøg, attraktionsparker, gamle bydele og slotte. Her på siden guider vi dig gennem nogle af landets bedste julemarkeder. 

De tre store julemarkeder

Herhjemme findes de mest kendte og populære julemarkeder i de største byer.

  • Tivolis julemarked i København
  • H. C. Andersens julemarked i Odense
  • Den Gamle Bys julemarked i Århus

Jul i Tivoli, København

Gå på opdagelse på Tivolis store julemarked, og lad dig tryllebinde af de fantastiske dekorationer, de mange lys og duften af julebag og juledrikke. De fortryllende juledekorationer, imponerende lysopsætninger og hyggelige boder indbyder til jul fra 17. november til 31. december.

Få styr på julegaverne, og forelsk dig på ny, når mørket først falder på, og de smukke lysinstallationer kommer til deres ret.

For store som for små – der er noget særligt magisk ved Tivoli i julesæsonen. Hvert år byder på et nyt tema og storslået jul. Tag de mindste på armen, besøg julemanden, og smag på de mange lækre julegodter, inden turen går op i en af parkens mange forlystelser.

Åbent: 17. november-31. december

Entré: 120 kr. for voksne. 50 kr. for børn mellem 3-7 år

H.C Andersens julemarked, Odense

Hist hvor vejen slår en bugt, ligger der et julemarked så smukt. Lad juleglæden slå gnister – tag til Odense, og oplev H.C. Andersens julemarked i H. C. Andersen Kvarteret.

På markedet finder du alt fra hyggelige boder med godt til ganen, gøglere, musikanter og kor. Lad den gode julestemning tage dig tilbage til 1800-tallet og H.C. Andersens levetid.

På H.C. Andersens julemarked oplever du alt fra gadegøglere til lirekassemænd – du kan endda være heldig at møde nogle af H.C. Andersens eventyrfigurer, inden du slutter eftermiddagen eller aftenen af med en kop varm gløgg og æbleskiver. 

Åbent: 30. november-2. december og 7-9. december

Entré: Gratis

Jul i den Gamle by, Århus

Rejs tilbage i tiden, og oplev den danske jul gennem 4 århundrede i Den Gamle By i Århus. De gamle huse er pyntet op til jul, og Købmandsgården er indrettet og pyntet præcis, som det fortælles i Peters Jul fra 1866.

Få klaret juleshoppingen i de mange fine julebutikker og boder, find noget godt til ganen, og lad julefreden dale om dig som snefnug på en klar december dag.

Vil du skrue en ekstra tand op for julestemningen, bør du tage forbi julemarkedet om fredagen, hvor nisser, julefortællinger og julestuer finder vejen frem til de snoede gader og traditionsrige julemarked.

Åbent: 17. november – 23. december

Entré: 135 kr. for voksne. Gratis for alle under 18 år

Romantiske julemarkeder på danske slotte

Findes der noget mere magisk og fortryllende end et slot pyntet op til jul? Få styr på julegaverne, og tag de mindste og barnlige sjæle med til klippe/klistre-dage, historieoplæsning og udsmykkede slotslokaler. Vi har samlet et lille udsnit af de danske slotsjulemarkeder, men gå endelig på opdagelse i dit lokalområde – de romantiske slotsjulemarkeder findes i hele landet! 

Jul på Kronborg Slot

Hop på juledamptoget fra Hellerup til Kronborg slotsjulemarked, hvor julen på bedste renæssance-vis spreder sig i december måned. Gå på opdagelse i de mange fine boder, køb lækre julegodter til den søde tand, og klip julepynt med de yngste og resten af familien. Mød julemanden, og fortæl ham om dine største ønsker for juleaften. Eventyrteatrets talentfulde skuespillere kommer hvert år forbi slottet og optræder i flotte kostumer – mere julet bliver det ikke!

Åbent: 1.-2. december og 8.-9. december

Entré: 65 kr., gratis for børn under 4 år

Jul på Valdemars Slot

Gå på opdagelse i Valdemars Slots smukt dekorerede julesale og julemarked. Undgå julestressen og de overfyldte indkøbscentre – på Valdemars Slots julemarked er der tid til ro og fordybelse, julehygge og kvalitetstid med dine nærmeste.

Markedet byder på alt godt til ganen, sødt og salt. Har du endnu ikke fundet årets juletræ, kan du også gøre det på slotsmarkedet. Der er lagt op til timevis af magisk jul i slottets smukke stuer. Tag familien med, og udforsk den royale julestemning, der spreder sig hurtigere end duften af brændte mandler og gløgg. 

Åbent: 1.-2. december og 8.-9. december

Entré: 60 kr. for voksne, 25 kr. for børn mellem 4-13, gratis for børn under 4 år

Unikke julegaver på Kolding Designskoles Julebazar

Kolding Designskole inviterer hvert år på en unik Julebazar, hvor nuværende såvel som tidligere studerendes håndværk sælges. Find unikke julegaver blandt julebasarens 125 boder, og mød designerne bag de mange tryk, tekstiler, mønstre og billeder.

Når der er kommer styr på julegaverne, kan du finde lidt godt til ganen i skolens kantine. Når mørkedet først falder på, kan du og dine kære med fordel bevæge jer ud for at opleve Kolding by. Kolding Light Festival skydes i gang samme weekend, som Kolding Designskole åbner dørene til deres Julebazar. Der er med andre ord rig mulighed for at blive revet med af den magiske julestemning og flotte dekorationer i lys.

Åbent: 7.-8. december

Entré: 20 kr.

Alternativ jul på Christiania

”Mangfoldighed” fylder hallen, når Christiania slår dørene op for deres julemarked i Den Grå Hal. Forelsk dig i de mange boder med juleartikler fra nær og fjern, hjemmelavet keramik og unik julepynt.

Kom den lille sult til livs med julemad fra en af de mange juleboder. Tør du kaste dig ud i noget eksotisk, bør du smage en eller flere af de krydrede juleretter fra lande langt herfra.

Den gode julestemning piskes op af en lang række bands og solister, som hver dag spiller op til jul på hallens musikscene.

Åbent: 8.-20. december

Entré: Gratis

Julemarkeder i udlandet

Kan du slet ikke få nok af julen, kan du skrue en ekstra tak op for julestemningen og begive dig ud på nogle af Europas mest eventyrlige julemarkeder. Sæt en weekend af i kalenderen, og sug til jer af gode, romantiske oplever og nye juletraditioner. Blandt de Europas mange fantastiske julemarkeder og storbyer, finder du blandt andet: 

Wonderland i Hyde Park, London

Lad benene blive fejet væk under dig til synet af Hyde Park i december måned. Wonderland er blandt Europas bedst kendte og mest spektakulære julemarkeder. Her vil du kunne finde alt fra fine, unikke julegaver til sjov og ballade, spektakler, fester og julemænd. Få adrenalinen op at ringe i en af parkens mange forlystelser, inden du begiver dig ud på din julegavejagt og engelske juleretter.

Parken er fyldt med lysinstallationer og byder på skøjtebane for børn såvel som voksne.

Åbent: 22. november-6. januar

Entré: Gratis

Julemarkeder i Berlins mange bydele

Berlin er kendt for sine ikke mindre en 50 julemarkeder, som hvert år finder sted i december. I hver og én bydel vil du kunne finde særegne juletraditioner, julestemning og julemarkeder, der byder på et hav af forskellige slags produkter og madvarer.

Gå på opdagelse, og far vild i de mange hyggelige, belyste stræder og udsmykkede julemarkeder.

Berlins største julemarked ligger på Gendarmenmarkt. Som på byens mange andre julemarkeder, vil du her kunne stille sulten med cürrywürst og tørsten med glühweiin, Tysklands svar på gløgg, samt andre lækkerier.

Lad julefreden sprede sig derhjemme, og få styr på dine julegaver i god tid. Når først gaverne er i hus, får den uimodståelige duft af julegodter julestemningen til at sprede sig som løbeild – og inden I ved af det, står juleaften allerede for døren.

God jul!