Juletraditioner i Danmark
Du har med garanti en masse juletraditioner som du hvert år afholder med dine nærmeste i den søde juletid. I denne artikel vil jeg fokusere på gode danske juletraditioner og liste dem op for dig, så du kan bruge dem som huskeliste, inspiration eller måske til at indføre nye juletraditioner i din familie.
Indhold i denne artikel
Inden du læser videre om de forskellige Danske juletraditioner, så får du lige muligheden til at hoppe til de forskellige afsnit i artiklen, hvis du ikke ønsker at læse det hele. Se en indholdsfortegnelse herunder:
Juletraditioner op til jul
Der er mange forskellige meninger om julen. De fleste er nok enige om at juleaften er blandt de mest hyggelige dage på hele året, men det er langt fra alle der er lige begejstrede for alt det der skal ordnes op til jul – eller hvor tidligt butikkerne begynder på at sælge juleting.
Det er dog mit indtryk at der er ret mange juletraditioner som danskerne er fælles om at have. Den største forskel på danskernes julehumør er måske i virkeligheden den arbejdsmængde der er forbundet ved at skulle holde jul. Især hvis du er medlem af en børnefamilie og får hele den pukkelryggede på besøg juleaften. Så er der altså en del ting der skal ordnes i løbet af november og december. Uanset om du elsker alt arbejdet ved at holde jul eller ej, så er hyggen jo ikke til at komme uden om.
Nu skal vi kigge lidt på nogle af juletraditionerne i Danmark.
Inden vi når til december (eller første søndag i advent) er der ting der skal styr på:
- Adventskrans: Det er en klassisk juletradition at have lys i adventskransen i de 4 søndage i advent.
- Kalenderlys og juledekorationer: Inden 1 december skal der også helst være styr på kalenderlys og juledekorationer, sådan så de er klar når julemåneden begynder.
- Julekalender: En fast tradition, især i børnefamilier, er også en julekalender som der kan åbnes en låge i hver eneste dag fra d. 1-24 december. Her er chokolade eller slik et hit blandt børn, og evt. en skrabe julekalender til voksne. Til børn er det dog også efterhånden et stort hit med en legetøjsjulekalender.
- Adventskalender: Vil du gerne gie dine børn eller en du holder af en rigtig fin adventskalender, så kan du finde forslag til gaver til en adventskalender her. Husk at den skal være klar til 1 søndag i advent.
- Pakkekalender: En pakkekalender er også en fast juletradition i mange danske hjem. Både til børn og voksne. Find ideer til gaver til pakkekalender her.
- Pakkeleg: Pakkeleg eller pakkespil er også en af de juletraditioner som mange danskere benytter sig af i juledagene, på juleaften eller til en julefrokost. Legen er som regel sjov for både børn og voksne. Det der kan være svært er at finde velegnede gaver. Du kan dog blive inspireret i vores artikel om gaver til pakkeleg.
- Pynte op til jul: Inden vi skriver 1 december har de fleste danskere og pyntet op til jul. Nogle køber deres julepynt, mens andre laver dem selv, eller bruger det julepynt som deres børn har lavet i skolen eller børnehaven. Der er også mange der laver det at lave julepynt selv til en fast juletradition i familien, hvor der klippes og klistres til den store guldmedalje. Mangler du inspiration til årets julebelysning, så se her.
- Juletræ: Det er lidt forskellige hvornår folk henter deres juletræ, og hvordan de gør det. Nogle køber et juletræ, mens andre selv tager ud og fælder det. Det er også forskelligt hvornår folk stiller det ind i stuen og pynter det. Men langt de fleste hjem har dog som regel et juletræ stående i deres stue juleaften. Ønsker du at købe dit juletræ online kan du gøre det lige her.
I december måned:
- Indkøb af julegaver: En af de største juletraditioner i Danmark og resten af verden er nok at give hinanden julegaver. Indkøb, ønskelister og hvad du selv skal ønske dig kan dog alle være elementer der i værste fald kan slå en flig af julehyggen. Derfor kan det være en fin ide at strukturere det en smule, være ude i god tid, og ordne så meget som du overhovedet kan hjemmefra din computer i en rolig stund. Søger du ideer til julegaver så se her.
- Bagning: December måned (eller måske allerede i november) er også der hvor de fleste bager til jul. Det er alt lige fra klejner, fedtkager, pebbernødder, brunkager, konfekt og meget andet. I flere familier er dette også en fast del af julehyggen at bage sammen.
- Julefrokost: December er også den måned hvor der foregår flest julefrokoster. De starter dog typisk allerede i november og dem der skal til mange julefrokoster er måske nødt til at ligge nogle af dem i januar også. Selv synes jeg dog at december er den bedste måned at holde julefrokoster i, da det ligesom hører julemåneden til. Der er dog ingen tvivl om af julefrokoster med familie, venner, kolleger og meget andet er og bliver en af de faste juletraditioner.
- Indkøb til juleaften: Skal du afholde juleaften skal der også planlægges en masse indkøb til juleaften, da der skal være rigeligt af mad og drikke og andre ting. Nogle laver dette til en fast tradition og tager på fælles juleindkøb og laver en hyggelig dag ud af det.
- Mandelgave: Mandelgaven som den der finder mandlen ved desserten juleaften kan være rigtig svær at købe en gave til, da man jo aldrig ved hvem der vinder den. Derfor kan der godt være brug for nogle ideer til mandelgaver, som du kan finde her.
- Julekalender på TV: En fast juletradition for mange er også at følge med i en julekalender på TV. Der er både flere for børn, men der sendes også en eller flere for voksne.
Traditioner lillejuleaften
Lillejuleaften er den aften hvor den store dag er SÅ tæt på. De mindste kan have svært ved at vente tiden af, da de næsten ikke kan vente længere med gaverne. Der er dog også nogle gode juletraditioner på lillejuleaften, som er gode at slå tiden ihjel med.
- Pyntning af juletræ: Mange har gjort det til en fast juletradition at juletræet sættes ind i stuen og pyntes på lillejuleaften.
- Forberede mad til juleaften: Der er mange der steger anden til juleaften og får risengrød, hvor resterne kan bruges til risalamande dagen efter.
- Se julefilm: På lillejuleaften kommer der til nogle gode film i fjernsynet hele dagen lang, hvor flere af dem nærmest er blevet en fast tradition på sendefladen. Her er altid både noget for børn og voksne, og filmene har ofte noget med jul at gøre på den ene eller anden måde. Ønsker du nogle film på DVD eller Blue ray, så kan du søge efter dem her.
Har du og din familie andre juletraditioner på lillejuleaften, så fortæl gerne om dem i kommentarfeltet nederst i denne artikel.
Traditioner juleaften
På juleaftensdag d. 24 december er der også mange faste juletraditioner i de danske hjem. De mest kendte er:
- Se afslutning på året julekalender på TV.
- Nogle tager i kirke på juleaften, og synes at det er en hyggelig juletradition.
- Se Disney’s juleshow, som ofte er ret hyggeligt for både børn og voksne. Det har været en fast den af sendefladen lige så længe som jeg kan huske.
- Spise æbleskiber og drikke gløgg.
- Få julegæster eller tage hen til dem man skal holde jul sammen med.
- Spise dejlig julemad til aften. Typisk spises der and, gås, kalkun eller flæskesteg, samt rødkål, hvidkål eller grønkål, brun sovs og hvide og brune kartofler.
- Danse og synge om juletræet. Jeg tror at de fleste danser og synger julesalmer om juletræet inden aftenens højdepunkt kommer.
- Aftenens højdepunkt er for rigtig mange uden tvivl gaverne. Det sker for de fleste efter aftensmaden, og efter der er danset om juletræet. Herefter kan gaveregnen begynde og forløsningen for de mindste kan endlig komme. Nogle familier hvor der er små børn gør måske lidt ekstra ud af det med gaverne, da en af de voksne måske klæder sig ud som julemand for at gøre aftenen helt speciel for dem.
- Efter udpakning af gaver, kommer der typisk kaffe, og julebag på bordet.
Nogenlunde på denne måde tror jeg det foregår i rigtig mange danske hjem på juleaften. Hvordan foregår det hos dig? Smid gerne en kommentar nederst i artiklen.
Juletraditioner efter juleaften
Efter juleaften kommer der endnu et par helligdage i form af juledag og 2. juledag. Her er der mange traditioner for de forskellige aldersgrupper.
- Der er ofte julefrokoster med familien som alle deltager i
- De unge tager ofte i byen en af flere af dage for at mødes med deres ligesindende og venner der måske er “kommet hjem” for at fejre jul. Så det er en god chance for at få en rigtig fin bytur og mødes med nogle mennesker man ikke ser så tit.
- Børnene leger ofte med deres julegaver.
- Og ellers er det nok bare afslapning foran TV og med masser af julegodter.
- Der er også nogle der tager i kirke på juledag, altså d. 25 december, hvor Jesus jo rent faktisk blev født. Og det er jo trods alt ham vi fejrer i julen.
Hvordan tilbringer du oftest juledag og 2. juledag? Skriv gerne en kommentar nederst.
Hvilke juletraditioner har du?
Har du nogle specielle juletraditioner, som du gerne vil dele, vil jeg meget gerne høre fra dig. Fortæl gerne om dine specielle traditioner, som måske ikke er så alment kendte i Danmark eller om du i din familie gør nogle ting anderledes. Skriv gerne en kommentar nederst.